Moi, mitä etsit?

search
Trendit ja vinkit, Alkoholiton:

Väkevä, muttei vahva – näin syntyvät tyylikkäät drinkit ilman alkoholia

Alkoholittomien juomien kysyntä, tarjonta ja laatu nousevat nyt vauhdilla. Markkinoille on tullut myös alkoholittomia tisleitä, jotka mahdollistavat laadukkaat juomasekoitukset ilman alkoholia. Kurkkaa reseptivinkit jutun lopusta!

Alkoholittomien nousu on yksi viime vuosien isoista juomailmiöistä. Samalla kun alkoholillisten juomien kulutus laskee, alkoholittomien vaihtoehtojen myynti kasvaa.

Tuotepäällikkö Henri Peltomäki Hartwallilta kertoo, että trendi on vahva etenkin nuorempien kuluttajaryhmien keskuudessa.

”Yleisesti ottaen terveystrendi on kovassa kasvussa. Varsinkaan nuorten keskuudessa alkoholi ei ole niin cool kuin ennen. Sosiaalinen media on vaikuttanut ja nuoret ovat tarkkoja, millaisen kuvan antavat itsestään.”

Terveyden ja hyvinvoinnin ilmiö näkyy toki vanhempienkin kuluttajien käyttäytymisessä. Juhlissa ja päivällisillä alkoholittomat juomat ovat jo valtavirtaa, ja ravintoloissa mocktailit eli alkoholittomat drinkit ovat yhä yleisempiä – sekä mietitympiä. Etenkin arkena etsitään laadukkaita vaihtoehtoja alkoholia sisältäville juomille, holitonta kun voi nauttia vaikka lounaallakin.

”Premiumisaatio näkyy nyt vahvasti, nautitaan vähemmän mutta laadukkaampaa”, Peltomäki kuvaa alkoholimarkkinan muuttumista. Sama laadun vaade näkyy myös alkoholittomissa.

Uusi kategoria: alkoholittomat tisleet

Alkoholittomat oluet, viinit ja siiderit ovat saaneet rinnalleen uutena tuoteryhmänä alkoholittomat tisleet. Niiden myynti nousee nyt erityisen vauhdikkaasti, vaikka kategoria toki on vielä pieni.

Diageo-juomatalon brändilähettiläs Aatu Ståhlhammar kertoo, että alkoholittomia tisleitä voi käyttää aivan alkoholia sisältävien väkevien tapaan. Ne on tarkoitettu juomasekoituksiin, joissa ne luovat konsentroituneen makupohjan, joka tulisi normaalisti alkoholista.

”Aiemmin alkoholiton drinkki oli makea, ravintolassakin usein vain mehu tai virvoitusjuoma. Nyt voidaan aidosti tarjota kuluttajille alkoholiton juoma, joka vastaa cocktailin laatuvaatimuksia”, Ståhlhammar sanoo.

Alkoholittomien tisleiden kantaisä on englantilainen, vuonna 2015 lanseerattu Seedlip, joka tuli Hartwallin jakeluun lokakuussa. Suomessa saatavilla on kaksi versiota, talveen sopivasti mausteinen Seedlip Spice 94 sekä kesäisempi Seedlip Garden 108.

"NYT VOIDAAN TARJOTA ALKOHOLITON JUOMA, JOKA VASTAA COCKTAILIN LAATUVAATIMUKSIA."

Ståhlhammarin mukaan Seedlip on tarkoitettu nimenomaan sekoitettavaksi, sillä drinkin muut ainesosat herättävät tisleen maut esiin. Se toimii erinomaisesti tonicvedellä jatkettuna, ja sopii myös muihin juomasekoituksiin, joihin käytettäisiin muuten kirkkaita väkeviä. Lisäksi Seedlip voi antaa maun syvyyttä esimerkiksi alkoholittomiin spritzereihin. Kurkkaa tyylikkäät mocktailit jutun lopusta!

Seedlip tehdään käsityönä

Seedlip syntyi englannin maaseudulla kehittäjänsä Ben Bransonin vanhalla sukutilalla. Hän alkoi kokeilla alkoholittomia tisleitä 1600-luvulla julkaistun The Art of Distillation -kirjan innoittamana, ensin kotikeittiössä pienellä kuparipannulla oman puutarhan yrteistä.

Kukin ainesosa käsitellään erikseen, ja niitä uutetaan pitkään ennen tislaamista.

”Jokainen raaka-aine käy saman prosessin läpi. Kestää kuusi viikkoa, ennen kuin konsentroitunut maku saadaan esiin”, Ståhlhammar kertoo.

Seedlip Spice 94 -tisleen aromit tulevat muun muassa jamaikalaisesta maustepippurista ja kardemummasta, joita sävyttävät sitrukset sekä kasvien bitteriset kuoret. Seedlip Garden 108:ssa taas pääsävyjä antavat herne, heinä ja humala, joita piparminttu, timjami ja rosmariini säestävät.

”Seedlip vastaa siihen, mitä ihmiset hakevat brändeiltä. Kaikki tehdään käsityönä ja se on tuotettu hyvillä arvoilla. Esimerkiksi joka ikinen herneenpalko kerätään käsin”, Ståhlhammar sanoo. Tuote soljahtaa myös hyvinvoinnin trendiin siksikin, että on paitsi alkoholiton myös sokeriton.

Kokeile kotona: alkoholiton drinkki x 2

Spice & Tonic

40 ml Seedlip Spice 94
120 ml tonicvettä

Koristeeksi:

Verigreipin kuori tai siivu

Ohje:

Rakenna drinkki highball-lasiin jäiden päälle, sekoita kevyesti lusikalla.

Garden & Apple

40 ml Seedlip Garden 108 -tislettä
60 ml omenamehua
20 ml limemehua
20 ml hunajaa
Hartwall Vichy Original Double Salted -kivennäisvettä

Koristeeksi:

Mintunoksa ja/tai siivu omenaa

Ohje:

  1. Rakenna drinkki jäiden päälle highball-lasiin tai isoon pallomaiseen lasiin.
  2. Lisää hunajan joukkoon tilkka kuumaa vettä, jotta siitä tulee juoksevampaa ja se sekoittuu paremmin juomaa tehdessä.
  3. Lisää raaka-aineet lasiin Vichyä lukuun ottamatta, sekoita voimakkaasti lusikalla.
  4. Jatka drinkki Vichyllä.

Reseptit: Aatu Ståhlhammar