Moi, mitä etsit?

search

Energiajuomafaktat haltuun

Mikä on energiajuoman ikäraja, kofeiinipitoisuus tai tauriini?

Trendit ja vinkit
Energiajuoma on funktionaalinen juoma, jonka suosio on selvässä nousussa. Kofeiinin lisäksi tyypillisiä ainesosia ovat tauriini sekä vitamiinit. Energiajuomat soveltuvat kahvin sijasta nautittaviksi piristystä kaipaavissa hetkissä. Onko energiajuomalla ikäraja? Paljonko siinä on kofeiinia? Miten tauriini liittyy meistä jokaiseen? Nyt otetaan näistä selvää!

Vauhti elämän eri osa-alueilla kiihtyy ja energiajuomat ovat yhä useamman arjessa mukana. Juomista haettavat elämykset sekä omaa jaksamista tukeva lisäbuusti saavat tarttumaan piristävään juomaan. Kategorian suosio niin meillä kuin maailmalla on kasvanut 2010-luvulta lähtien – eikä loppua näy! Ennusteen mukaan yhä useampi suomalainen nauttii enemmän energiajuomia tulevaisuudessa.

Lue, kenelle energiajuoma sopii, ja miten sen sisältämät ainesosat ihmisessä vaikuttavat.

  Mikä on energiajuoman ikäraja?

  Energiajuoman ostamisen ikärajaa ei ole laissa määritelty.

  Vähittäiskaupat voivat itse asettaa haluamiaan rajoituksia energiajuomien myynnille elinkeinovapauden nojalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan energiajuomia ei tulisi myydä alle 15-vuotiaille.

  Hartwallin valmistamien ja maahantuomien energiajuomien pakkauksissa muistutetaan, että juoma ei sovellu lapsille. Kohdistamme energiajuomien markkinoinnin aina yli 16-vuotiaille.

  Kenelle energiajuoma sopii?

  Aikuisille nautittavaksi tarkoitettu energiajuoma sopii piristykseksi kahvin tapaan. Energiajuoma antaa vireyttä, kun sitä kaivataan – hektiseen työpäivään, keskittymistä vaativaan opiskeluun, yöelämään tai pitkälle automatkalle.

  Energiajuomat eivät sovellu lapsille, raskaana oleville tai kofeiiniherkille. Tästä kerrotaan aina tuotepakkauksessa.

  Mikä on energiajuoman kofeiinipitoisuus?

  Energiajuoman sisältämä kofeiinimäärä vaihtelee tuotteesta riippuen. Tyypillisesti energiajuomat sisältävät kofeiinia saman verran tai vähemmän kuin suodatinkahvi.

  Aikuiselle kofeiinin saantisuositus on korkeintaan 400 mg vuorokaudessa*. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kolmea 0,33 l kokoista tölkkiä energiajuomaa, jossa kofeiinimäärä on 32 mg / 100 ml.

  Voit helposti tarkistaa Hartwallin valikoimasta löytyvien energiajuomien kofeiinimäärät jokaisen tuotteen omalta sivulta. Tutustu energiajuomavalikoimaamme.

  Mitä tauriini on ja miten se vaikuttaa ihmiskehossa?

  Tauriini on ihmiselle luontainen aminohappo. Elimistössä tauriinia muodostuu luontaisesti ja sitä siirtyy myös imetettäessä äidinmaidon mukana lapseen. Tauriinia on aikuisen ihmisen kehossa noin gramman verran painokiloa kohden. Tauriinin oletetaan toimivan aivoissa välittäjäaineena.**

  Kehoomme kulkeutuu tauriinia myös monipuolisen ruokavalion kautta. Sitä löytyy paljon lihasta, kalasta ja äyriäisistä sekä jonkin verran pavuista, pähkinöistä ja sienistä.

  Sisältääkö energiajuoma vitamiineja?

  Useimmat energiajuomat sisältävät etenkin B-ryhmän vitamiineja. Vitamiinit B3 ja B6 auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta osana monipuolista ruokavaliota ja terveellistä elämäntapaa. Energiajuomissa tavataan myös C-ryhmän vitamiineja.

  Vesiliukoiset vitamiinit (B ja C) poistuvat ihmisen kehosta automaattisesti eli niiden liiallisesta saannista ei tarvitse olla huolissaan. Vitamiinit ovat välttämätön osa elimistön toiminnalle.

  Paljonko energiajuomassa on sokeria?

  Energiajuomien sokeripitoisuus vaihtelee tuotteesta riippuen ja saatavilla on myös laaja valikoima täysin sokerittomia vaihtoehtoja. Hartwallilla jo noin puolet energiajuomista valmistetaan ilman sokeria.

  Pääpiirteissään voi sanoa, että yhdessä sokerilla makeutetussa 0,33 l energiajuomatölkissä on sokeria suunnilleen saman verran kuin samankokoisessa lasissa appelsiinimehua.

  Sokerin määrän saat selville juoman pakkauksesta, kohdasta ravintosisältö.

  * Euroopan elintarvike- ja turvallisuusviranomainen (EFSA)
  ** Ruokavirasto