Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Jälkiruokaviini on kirsikka kakun päälle

Kuinka valita jälkiruoalle sopiva viini?

Viinit, Ruoka ja juoma, Ruoka & juoma, Viinitietoa
Jälkiruokaviini antaa viimeisen silauksen illalliselle ja sitoo kokonaisuuden yhteen – parhaimmillaan se luo ikimuistoisen elämyksen nostaen aterian uudelle tasolle. Vaihtoehtoja on laaja kirjo ja valinnan tekeminen voi tuntua toisinaan haastavalta. Yksinkertaisuudessaan viinin ja ruoan yhdistämisessä on kyse hyvin helpoista ja selkeistä suuntaviivoista, joiden mukaan syntyy tasapainoinen lopputulos.

  Jälkiruokaviini on hyvä suunnitella tarjottavan herkun perusteella. Tutustu neljään vinkkiin, joilla pääsee erinomaiseen alkuun jälkiruokaviinien maailmassa ja kerää pisteet kotiin vierailtasi!

 1. Valitse jälkiruokaa makeampi viini
 2. Tarjoiltavan viinin tulee olla jälkiruokaa makeampaa. Jälkiruokaviinit, viralliselta nimeltään makeat viinit, sisältävät yleensä runsaasti sokeria, eikä sitä kannata säikähtää. Kuiva viini nimittäin yhdistettynä makeaan jälkiruokaan tuo viinistä esiin epätoivotun hapokkuuden.

 3. Yhdistä samat makumaailmat
 4. Ruoan ja viinin yhdistämisessä yksi periaate on luoda liittoja samankaltaisten ominaisuuksien pohjalta: maku, rakenne & aromit.

  • Voimakkaille jälkiruoille on hyvä voimakkaita viinejä ja keveille keveitä.
  • Hapokas jälkiruoka arvostaa hapokasta viiniä. Jälkiruoasta hapokkaan tekevät esimerkiksi sitrushedelmät, raparperi, omena, tuorejuustot tai hapanmaitotuotteet.
  • Jälkiruoasta ja viinistä löytyvät samat aromit luovat sillan niiden välille. Näitä voi tarkastella vaikkapa marjaisuuden, hedelmäisyyden, pähkinäisyyden sekä yrttisyyden osalta – ja parittaa samat makumaailmat keskenään.

  Viinin voi myös suunnitella tuomaan jälkiruokaan lisäulottuvuutta. Kokeile täydentää suklaista tai lakritsaista annosta vadelmaisella viinillä.

 5. Paikalliset parit luovat luotettavia liittoja keskenään
 6. Klassinen ja melko varma tapa yhdistää ruoka ja viini on suosia paikallisuusperiaatetta. Samalta alueelta lähtöisin oleva jälkiruoka ja tiloilla tuotettu viini ovat mitä todennäköisimmin syntyneet historian saatossa tosiaan täydentämään.

  Monesti miellyttävä makumatka avautuu eteen syödessä jonkin maan tyypillistä ruokaa yhdistettynä saman alueen tyypilliseen viiniin. Erinomainen yhdistelmä ovat Toscanasta lähtöiset Vin Santo sekä cantuccini-keksi, joiden makumaailmassa keskeisenä nousee esiin manteli.

 7. Jälkiruokaviini voi itsessään toimia jälkiruokana
 8. Mikäli viimeisen ruokalajin kohdalla olotila on jo kylläinen, voi makeannälän hyvin selättää nautiskelemalla jälkiruokaviiniä sellaisenaan. Pienenä vinkkinä mainittakoon, että jälkiruokaviini ja kahvi kannattaa tarjoilla toisistaan erillään, sillä kahvin karvaus peittoaa viinin makumaailman alleen.

  Jälkiruokaviini x3

  Tutustu kolmeen erityyppiseen jälkiruokaviiniin ja poimi niille sopivat makuparit talteen.

  Mouton Cadet Réserve Sauternes

  Jalohomeisista rypäleistä valmistetusta makeasta valkoviinistään tunnettu Sauternes on maailman kuulu viinialue. Se sijaitsee eteläisessä Bordeaux’ssa, Ranskassa. Kunnan mukaan nimetty viinialue on erityisen tunnettu juurikin makeista jälkiruokaviineistä.

  Mouton Cadet Sauternes -viinin tarkkaan valikoidut, jalohomeen konsentroimat rypäleet on kerätty useassa eri erässä. Rypäleet on murskattu ja mehun on annettu uuttua kuorten kanssa ennen käymistä, jotta viiniin saataisiin mahdollisimman runsaasti aromia. Syvän kullankeltaisen viinin maussa esiin nousevat sitruksisuus, hedelmäisyys ja kukkaisuus. Tuoksussa puolestaan hunaja ja hillottu appelsiini ovat läsnä.

  Vuoden Viinit 2021 -kilpailussa kategoriansa hopeaa voittanut viini sopii erityisesti vaniljaisten jälkiruokien seuraan. Ranskalainen klassikkojälkiruoka crème brûlée on hieno yhdistelmä viinille.

  17 59
  0.375L

  Mouton Cadet Réserve Sauternes 37,5cl

  AC Sauternes

  Lue lisää

  Noble House Beerenauslese

  Riesling-rypäleestä valmistettu Dr. Pauly-Bergweilerin Noble House Beerenauslese on saksalainen taidonnäyte jälkiruokaviinien saralla. Sauternes-viiniin verrattuna raikkaampi ja huomattavasti hapokkaampi Beerenauslese ponnistaa poikkeuksellisesti Rheinhessenin alueelta, yleisemmän Moselin sijaan.

  Tyypillisen Beerenauslesen tapaan viinin aromimaailma on hedelmäinen ja hunajameloninen. Noble House Beerenauslese on upea pari mustikkapiirakalle tai tarte tatin -omenapiirakalle. Sinihomejuuston kanssa syntyy myös onnistunut makuyhdistelmä.

  21 49
  0.375L

  Dr. Pauly-Bergweiler Noble House Beerenauslese 37,5cl

  QmP Rheinhessen Beerenauslese

  Lue lisää

  Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti

  Makean pirskahteleva Borgo Maragliano La Caliera Moscato d’Asti tulee Italiasta ja se onkin piemontelaisen perhetilan helmi.

  Hennon kupliva olemus ja sitrusmarmeladinen, päärynäinen ja aprikoosinen maku ovat omiaan tukemaan makeampaakin jälkiruokaa, sekä antamaan happamille jälkkäreille oivaa vastinparia. Yhdistä erilaisten kakkujen, makeiden vanukkaiden tai marjaherkkujen kaveriksi – tai luo sitrussorbetiin yhdistettynä raikas kokonaisuus. Viini sopii tarjoilla hyvin viilennettynä kuohuviinilaseista.

  La Caliera Moscato d’Astin alkoholipitoisuus tuntuu mukavan alhaiselta ja sokeri on hienossa tasapainossa raikkaan hedelmäisyyden kanssa. Tämän viinin voi poimia kätevästi matkaan myös ruokakaupan hyllyltä 5 % -versiona!

  9 68
  0.375L

  Borgo Maragliano La Caliera Moscato d'Asti 6% 37,5cl

  Piemonte

  Lue lisää