Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Kukkoa viinissä

Coq au vin on helppo ja hurmaava ranskalaisklassikko

Juoma ja ruoka, Viinit, Ruoka ja juoma, Ruoka & juoma

Ranskalainen kukkoa viinissä on talven herkullisin pataruoka. Luullisten kanapalojen, herkkusienten ja pekonin seuraan sopii parhaiten keskitanniininen, mehevä ja hilloinen punaviini.

Yksi rakastetuimmista talven pataruokaklassikoista on kukkoa viinissä eli coq au vin. Ranskalaisessa punaviini-kanapadassa luulliset kanapalat, herkkusienet, sipulit ja pekoni hautuvat punaviinikylvyssä uunin lämmössä täyteläisen makuiseksi padaksi.

Tähän kukkoa viinissä -reseptiin sopii parhaiten keskitanniininen tummien marjojen hilloisuutta uhkuva punaviini, kuten JP. Chenet Cabernet Syrah. Viinin mausteisuus ja hento mokkaisuus ovat omiaan yrteillä maustetussa kanapadassa.

Resepti

Kukkoa viinissä eli coq au vin

4 annosta

1 kg luullisia kanapaloja (esim. koipinuijia) 10 pientä salottisipulia 1 rs (200 g) ruskeita herkkusieniä 2–3 valkosipulinkynttä 2 rkl oliiviöljyä 1 rkl voita 1 pkt (150 g) pekonilastuja 2 rkl konjakkia 1 plo (75 cl) JP. Chenet Cabernet Syrah 2021 -punaviiniä 1 tl suolaa ¼ tl mustapippuria

Yrttikimppu

¼ ruukku timjamia ¼ ruukku salviaa tai rosmariinia 2–3 laakerinlehteä

Lisäksi

1 ruukku lehtipersiljaa
Kokonaisaika 2 t 25 min
Valmistus 25 min
  • Ota kanapalat huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen valmistusta.

  • Kuori salottisipulit. Isoimmat sipulit voit leikata puoliksi. Lohko tai leikkaa sienet puoliksi. Sido yrttikimpun ainekset keittiönarulla tiiviiksi kimpuksi. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella.

  • Kuumenna voi ja öljy isossa padassa. Ruskista siinä koipinuijat muutamassa erässä ja siirrä sivuun.

  • Paista pekonit padassa rapeiksi ja lisää sipulit sekä herkkusienet. Jatka paistamista, kunnes sienet ovat saaneet hieman väriä.

  • Laita kanat takaisin pataan. Lisää konjakki ja jatka kypsentämistä muutama minuutti.

  • Kaada punaviini pataan. Lisää yrttikimppu, valkosipulinkynnet ja suola sekä pippuri.

  • Peitä pata kannella ja nosta 200-asteisen uunin alatasolle. Kypsennä noin tunti, kunnes liha irtoaa luista. Jos kastike tuntuu liian juoksevalta, laita pata uuniin ilman kantta vielä 10 minuutiksi. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa kukkoa viinissä esimerkiksi perunamuusin, ranskankerman ja salaatin kanssa.

  • Vinkki! Saat sakeamman liemen pataan, kun lisäät 2 rkl vehnäjauhoja ennen viinin lisäämistä. Voit myös suikaloida pekonin itse samasta määrästä pekoniviipaleita.

JP. Chenet Cabernet Syrah
10 28
0.75 L

JP. Chenet Cabernet Syrah

IGP Pays d’Oc

Lue lisää

JP. Chenet Cabernet Syrah

Kukkoa viinissä viinisuositus on ranskalainen klassikkoviini. JP. Chenet on kaikkien tuntema pehmeä ja hedelmäinen punaviini, joka sopii erinomaisesti niin pataruokien valmistukseen kuin ruoan kanssa nautittavaksi.

JP. Chenet Cabernet Syrah on muhkean täyteläinen ja keskitanniininen punaviini. Siinä on aistittavissa tummia marjoja, kuten karhunvatukkaisuutta ja mustikkaisuutta. 

Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!