Vinkit kuohuviinin viilennykseen
Kuohuviinin viilennys – näillä vinkeillä pelastat tilanteen
Kuohuviinin tarjoilulämpötila on 6–10 astetta. Perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistetut kuohuviinit (esimerkiksi samppanjat, cavat ja cremantit) ovat parhaimmillaan 8–10 asteisina. Tankkikäymismentelemällä valmistetut (kuten proseccot) kannattaa nauttia 6–8 asteisina.
Hyvä neuvo on ostaa kuohuviini ajoissa ja laittaa se jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Yleensä kuohuviini viilenee jääkaapissa noin neljässä tunnissa. Toki viilennystä hidastaa aivan täyteen juhlaherkkuja sullottu kylmälaite, jolloin viilennys vaatii rutkasti enemmän kärsivällisyyttä. Jos edellisen päivän mahdollisuus meni jo sivu suun, mikä neuvoksi?
Psssst! Kuohuviiniä avatessa on myös hyvä ottaa huomioon, että viileä pullo aukeaa tyylikkäämmin eikä kuohu ylitse.
Kuohuviinin viilennys jäävedellä ja suolalla
Pullo pakastimeen
Kuohuviinin viilennys jääpaloilla
Kaikkein nopein tapa jäähdyttää pullo on laittaa ämpäriin reilusti jäitä ja suolaa sekä sen verran vettä, että pullo peittyy. Sekoittele keitosta tasaisin väliajoin. Suola auttaa pitämään veden lämpötilan todella kylmänä, joten pullo viilenee jopa reilussa vartissa.
Tämä kikka toimii myös suuremmissa juhlissa, joissa kylmätilaa on rajallinen määrä. Mikäli kaikki kuohuviinit eivät ehdi viilentyä jääkaapin kautta, kaiva suola ja ämpärit esiin!
Tässä on kohtuu selkeä temppu. Viinin voi jäähdyttää pakastimessa turvallisesti, kunhan se ei unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Reilussa puolessa tunnissa viini on jo viileä ja valmis tarjoiltavaksi. Muista siis laittaa ajastin hälyttämään!
Jos nauttii ulkona kesäkuumalla viiniä, kannattaa kostea pikkupyyhe sujauttaa pakastimeen hetkeksi aikaa. Kohmeisen pyyhkeen voi kääriä pullon ympärille ja täten kuohuva pysyy mukavan viileänä ulkosalla pidempään, mikäli perinteinen kylmälaukku ei ole käytettävissä.
Puolimakeisiin ja makeisiin kuohuviin voi kopsauttaa jääpalat lasiin juomaa viilentämään. Makeammat viinit kestävät jäiden kanssa tarjoilua, eivätkä muutu mauttomiksi todella kylminäkään – jäillä tarjoiltuna makeampi kupliva on raikas kokemus ja se sopii etenkin kesäisellä terassilla nautittavaksi.
Mikä kuohuviini juhlaan? Tutustu valloittaviin kupliviin!
Prosecco on rempseän hedelmäinen trendijuoma, joka on varma valinta moniin tilanteisiin. Proseccoja yhdistää päärynäisyys, hedelmäisyys ja pieni makeus, vaikka lähtökohtaisesti kuivista viineistä puhutaankin.
Samppanja on elegantti valinta maljajuomaksi, ja se henkii juhlan arvokkuutta. Muista ottaa huomioon myös alkoholittomien kuplivien ystävät ja tarjoile laadukasta nollakuohuviiniä.
Fiorissimo Prosecco Extra Dry
Ikoninen Fiorissimo Prosecco edustaa hyvin perinteikästä proseccoa ja varmasti juuri sen takia tähän onkin mutkatonta mieltyä.
Täydellisen pehmeässä kuohuvassa yhdistyvät päärynäisyys, persikkaisuus ja viheromenaisuus. Fiorissimo Prosecco on useana vuonna kantanut yllään Suomen suosituimman proseccon titteliä.
Mionetto Prosecco Organic Brut
Mionetto Prosecco kantaa kunniaa maailman suosituimpana proseccona. Laadukkaat rypäleet luottoviljelijöiltä yhdistettynä viinintekijöiden huippuosaamiseen ja uusimpaan teknologiaan ovat prosecco-talon menestyksen salaisuus. Pullon viisto etiketti on viinitilalle tunnusomainen ja ilmentää valikoiman hienostuneisuutta. Viinin tuoksussa on aromaattista omenaa sekä erittäin kuivassa maussa raikasta sitrusta, päärynää ja aprikoosia. Kuplien runsaus ja kepeys tekevät siitä täydellisen kuohuvan nautittavaksi vapun seurusteluhetkiin.
Mionetto Alcohol Free Sparkling
Mionetto 0,0% on valmistettu proseccon tapaan Italian Venetossa kypsyneistä Glera-lajikkeen rypäleistä. Charmat-valmistusmetodin myötä hedelmäinen makumaailma on matalammalla sokerimäärällään raikas ja tasapainoinen. Alkoholiton Mionetto toimii maljajuomana kuten esikuvansakin sekä tarjoaa vastuullisen vaihtoehdon arkeen ja juhlaan.
Mionetto 0,0% on saatavilla päivittäistavarakauppojen valikoimasta sekä Alkon hyllyistä.
Mionetto 0.0% Alcohol free
Lue lisääLanson Le Black Création Brut
Lanson Le Black Création Brut on talon vakiosamppanja ja siinä kiteytyy talon tyylin ydin: voiman ja eleganssin yhdistyminen. Lanson on tunnettu uniikista tyylistään, jota määrittää malolaktisen käymisen välttäminen. Tällöin samppanja säilyttää raikkautensa ja hedelmäisyytensä poikkeuksellisen pitkistä pullokypsytysajoista huolimatta. Black Création -samppanjaan käytetyt rypäleet tulevat Cru ja Grand Cru -tarhoilta. Tasalaatuisuuden takaamiseksi blendissä käytetään 20-25 % reserve-viiniä, jota säilytetään tammitynnyreissä, tämä tuo tasapainottavaa pehmeyttä makuun. Viiniä myös kypsytetään poikkeuksellisen pitkään, neljän vuoden ajan, sakan päällä.
Lanson sai arvostetun IWSC:n Vuoden samppanjatuottaja -mitalin vuonna 2019.
Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö
Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!