Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Vinkit kuohuviinin viilennykseen

Kuohuviinin viilennys – näillä vinkeillä pelastat tilanteen

Juoma ja ruoka, Viinit
Varmaan jokainen meistä on joskus törmännyt lämmenneeseen kuohuviiniin. Spontaanit kippistelyt tai viilennyksen unohtaminen ovat toki vain elämää rikastuttavia sattumuksia – seuraavilla vinkeillä voit kuitenkin yrittää vielä pelastaa tilanteen. Kurkkaa siis, miten kuohuviinin viilennys kotikonstein onnistuu pikavauhdilla ja tutustu valloittavimpiin kupliviin!

Kuohuviinin tarjoilulämpötila on 6–10 astetta. Perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistetut kuohuviinit (esimerkiksi samppanjat, cavat ja cremantit) ovat parhaimmillaan 8–10 asteisina. Tankkikäymismentelemällä valmistetut (kuten proseccot) kannattaa nauttia 6–8 asteisina.

Hyvä neuvo on ostaa kuohuviini ajoissa ja laittaa se jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Yleensä kuohuviini viilenee jääkaapissa noin neljässä tunnissa. Toki viilennystä hidastaa aivan täyteen juhlaherkkuja sullottu kylmälaite, jolloin viilennys vaatii rutkasti enemmän kärsivällisyyttä. Jos edellisen päivän mahdollisuus meni jo sivu suun, mikä neuvoksi?

Psssst! Kuohuviiniä avatessa on myös hyvä ottaa huomioon, että viileä pullo aukeaa tyylikkäämmin eikä kuohu ylitse.

 1. Kuohuviinin viilennys jäävedellä ja suolalla
 2. Kaikkein nopein tapa jäähdyttää pullo on laittaa ämpäriin reilusti jäitä ja suolaa sekä sen verran vettä, että pullo peittyy. Sekoittele keitosta tasaisin väliajoin. Suola auttaa pitämään veden lämpötilan todella kylmänä, joten pullo viilenee jopa reilussa vartissa.

  Tämä kikka toimii myös suuremmissa juhlissa, joissa kylmätilaa on rajallinen määrä. Mikäli kaikki kuohuviinit eivät ehdi viilentyä jääkaapin kautta, kaiva suola ja ämpärit esiin!

 3. Pullo pakastimeen
 4. Tässä on kohtuu selkeä temppu. Viinin voi jäähdyttää pakastimessa turvallisesti, kunhan se ei unohdu sinne liian pitkäksi aikaa. Reilussa puolessa tunnissa viini on jo viileä ja valmis tarjoiltavaksi. Muista siis laittaa ajastin hälyttämään!

  Jos nauttii ulkona kesäkuumalla viiniä, kannattaa kostea pikkupyyhe sujauttaa pakastimeen hetkeksi aikaa. Kohmeisen pyyhkeen voi kääriä pullon ympärille ja täten kuohuva pysyy mukavan viileänä ulkosalla pidempään, mikäli perinteinen kylmälaukku ei ole käytettävissä.

  Lanson kuohuviinin viilennys 2.jpg

 5. Kuohuviinin viilennys jääpaloilla
 6. Puolimakeisiin ja makeisiin kuohuviin voi kopsauttaa jääpalat lasiin juomaa viilentämään. Makeammat viinit kestävät jäiden kanssa tarjoilua, eivätkä muutu mauttomiksi todella kylminäkään – jäillä tarjoiltuna makeampi kupliva on raikas kokemus ja se sopii etenkin kesäisellä terassilla nautittavaksi.

  Mikä kuohuviini juhlaan? Tutustu valloittaviin kupliviin!

  Prosecco on rempseän hedelmäinen trendijuoma, joka on varma valinta moniin tilanteisiin. Proseccoja yhdistää päärynäisyys, hedelmäisyys ja pieni makeus, vaikka lähtökohtaisesti kuivista viineistä puhutaankin.

  Samppanja on elegantti valinta maljajuomaksi, ja se henkii juhlan arvokkuutta. Muista ottaa huomioon myös alkoholittomien kuplivien ystävät ja tarjoile laadukasta nollakuohuviiniä.

  Fiorissimo Prosecco Extra Dry

  Ikoninen Fiorissimo Prosecco edustaa hyvin perinteikästä proseccoa ja varmasti juuri sen takia tähän onkin mutkatonta mieltyä.

  Täydellisen pehmeässä kuohuvassa yhdistyvät päärynäisyys, persikkaisuus ja viheromenaisuus. Fiorissimo Prosecco on useana vuonna kantanut yllään Suomen suosituimman proseccon titteliä.

  13 49
  0.75L

  Fiorissimo Prosecco Extra Dry

  Veneto

  Lue lisää

  Mionetto Prosecco Organic Brut

  Mionetto Prosecco kantaa kunniaa maailman suosituimpana proseccona. Laadukkaat rypäleet luottoviljelijöiltä yhdistettynä viinintekijöiden huippuosaamiseen ja uusimpaan teknologiaan ovat prosecco-talon menestyksen salaisuus. Pullon viisto etiketti on viinitilalle tunnusomainen ja ilmentää valikoiman hienostuneisuutta. Viinin tuoksussa on aromaattista omenaa sekä erittäin kuivassa maussa raikasta sitrusta, päärynää ja aprikoosia. Kuplien runsaus ja kepeys tekevät siitä täydellisen kuohuvan nautittavaksi vapun seurusteluhetkiin.

  13 99
  0.75L

  Mionetto Prosecco Brut Organic

  DOC Prosecco

  Lue lisää

  Mionetto Alcohol Free Sparkling

  Mionetto 0,0% on valmistettu proseccon tapaan Italian Venetossa kypsyneistä Glera-lajikkeen rypäleistä. Charmat-valmistusmetodin myötä hedelmäinen makumaailma on matalammalla sokerimäärällään raikas ja tasapainoinen. Alkoholiton Mionetto toimii maljajuomana kuten esikuvansakin sekä tarjoaa vastuullisen vaihtoehdon arkeen ja juhlaan.

  Mionetto 0,0% on saatavilla päivittäistavarakauppojen valikoimasta sekä Alkon hyllyistä.

  7 29
  0.75L

  Mionetto 0.0% Alcohol free

  Lue lisää

  Lanson Le Black Création Brut

  Lanson Le Black Création Brut on talon vakiosamppanja ja siinä kiteytyy talon tyylin ydin: voiman ja eleganssin yhdistyminen. Lanson on tunnettu uniikista tyylistään, jota määrittää malolaktisen käymisen välttäminen. Tällöin samppanja säilyttää raikkautensa ja hedelmäisyytensä poikkeuksellisen pitkistä pullokypsytysajoista huolimatta. Black Création -samppanjaan käytetyt rypäleet tulevat Cru ja Grand Cru -tarhoilta. Tasalaatuisuuden takaamiseksi blendissä käytetään 20-25 % reserve-viiniä, jota säilytetään tammitynnyreissä, tämä tuo tasapainottavaa pehmeyttä makuun. Viiniä myös kypsytetään poikkeuksellisen pitkään, neljän vuoden ajan, sakan päällä.

  Lanson sai arvostetun IWSC:n Vuoden samppanjatuottaja -mitalin vuonna 2019.

  52 98
  0.75L

  Lanson Le Black Création Brut

  AC Champagne

  Lue lisää

  Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö

  Hartwall VIP-klubin jäsenenä pääset juoma-alan sisäpiiriin: saat kuumimmat juomatrendit suoraan sähköpostiisi, osallistut automaattisesti kuukausittaisiin arvontoihin ja saat virkistäviä etuja. Sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset tulevaisuudessa juovat!