Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Minkä lämpöisenä viini tulisi tarjoilla?

Viinin tarjoilulämpötila – poimi muistisäännöt

Viinit, Viinitietoa
Viinejä ja muita alkoholijuomia tarjoiltaessa mietityttää usein, minkä lämpöisenä juoma tulisi tarjoilla. Etenkin viineissä oikea tarjoilulämpötila tuo juoman aromit parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Kokosimme tähän parhaat vinkit viinien optimaalisiin tarjoilulämpötiloihin.

  Helpot muistisäännöt viinien tarjoilulämpötiloihin

  Monet pitävät näppäränä muistisääntönä, että valkoviinit tarjotaan jääkaappikylmänä ja punaviinit puolestaan huoneenlämpöisenä. Tämä on toimiva ohje kotisohvalla nautiskeluun, mutta etenkin arvokkaampien viinien kanssa – mikäli haluat saada viinistäsi parhaan irti – kannattaa tarjoilulämpötilaan kiinnittää erityistä huomiota. Helppona muistisääntönä voi pitää, että mitä makeampi viini, sitä kylmempänä se kannattaa nauttia. Tämä pitää paikkansa etenkin valkoviinien ja kuohuviinien kanssa.

  Valko- ja kuohuviinien kannattaa antaa viilentyä jääkaapissa parisen tuntia ennen tarjoilua. Myös punaviinit kannattaa aina viilentää hieman huoneenlämpöä viileämmäksi, sillä juoma lämpenee nopeasti lasissa. Hyvä nyrkkisääntö punaviinien tarjoiluun on laittaa viini jääkaappiin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Mitä kevyempi punaviini, sitä viileämmäksi se kannattaa viilentää, ja mitä tuhdimpi punaviini, sitä lähempänä huoneenlämpöä se kannattaa tarjoilla.

 1. Kuohuviinin tarjoilulämpötila 6–8 °C
 2. Kuohuviinit ja samppanjat: 6–8 astetta. Laita kuohuviini jääkaappiin viilenemään mielellään jo edellisenä iltana, mutta viimeistään kolme tuntia ennen tarjoilua.

 3. Valkoviinin ja roseeviinin tarjoilulämpötila 10–12 °C
 4. Valko- ja roseeviinit: 10–12 astetta. Laita kuiva valko- tai roseeviini jääkaappiin kaksi tuntia ennen tarjoilua. Mikäli tarjoat makeampaa viiniä, kannattaa se laittaa jääkaappiin jo 2,5–3 tuntia ennen tarjoilua.

 5. Punaviinin tarjoilulämpötila 16–18 °C
 6. Punaviinit: 16–18 astetta. Laita viini jääkaappiin noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kevyet punaviinit, kuten Pinot Noir, kannattaa laittaa jääkaappiin jo noin 45 minuuttia ennen tarjoilua.

  Viinin tarjoilulämpötilaan vaikuttaa käyttöyhteys

  Viinejä tarjoiltaessa kannattaa muistaa, että myös käyttöyhteydellä on vaikutusta optimaaliseen tarjoilulämpötilaan. Jos laadukasta, hieman paahteisempaa samppanjaa tarjoillaan alkumaljana, kannattaa se viilentää hyvinkin kylmäksi, sillä kädessä seurustelun ajan viihtyvä alkumalja lämpenee ruumiinlämmön vaikutuksesta yllättävän nopeasti. Jos samaa samppanjaa puolestaan tarjoiltaisiin ruoan kanssa, saisi se olla hieman lämpimämpää, jotta viinin aromit erottuisivat paremmin, ja viinin ja ruoan makuliitto pääsisi kunnolla oikeuksiinsa.

  Yleistettynä voidaan sanoa, että mitä kevyempi ruoka, sen viileämpänä viini. Kevyistä ruoista hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi salaatit sekä kala- ja äyriäisruoat. Tuhtien liharuokien tai kermaisten pastojen kanssa viini kannattaa puolestaan tarjoilla hieman lämpimämpänä.

  Saatat pitää myös näistä

  Hartwall VIP – Suomen kuplivin yhteisö