Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Viinitrendit 2023

Mikä viini lasissa läikkyy juuri nyt?

Viinit, Sesongissa nyt, Viinitietoa

Viinitrendien seuraaminen on kutkuttavan jännää. Historia on täynnä mielenkiintoisia keksintöjä ja nousukkaita, joita tänä päivänä pidetään ihan itsestäänselvyyksinä. Mitkä viinitrendit ovat pinnalla juuri nyt? Tutustu viiteen nostoon ja katso, näkyvätkö nämä jo sinun lasissasi!

Muistatko, kuinka 90-luvulla naurettiin ajatukselle kierrekorkillisista pulloista? Samaan aikaan ei edes tiedetty, mitä viinien vegaanisuus oikeasti tulevaisuudessa merkitsee. Vuosituhannen taitteen jälkeen puolestaan ylenkatsottiin muovipulloja. Jos olisit puolestasi muutama vuosi sitten tokaissut Portugalin nousevan viinitilastojen kärkeen, sinua olisi kuunneltu hämmästellen. Jännä tarkastella asioita näin jälkikäteen, sillä kaikki edellä mainitut viinitrendit ovat nykyään ihan arkipäivää.

Ajan saatossa muuttuvat meidän kaikkien tottumukset ja vaatimukset. Katsastetaan mikä viinimaailmassa on nosteessa tällä hetkellä.

Viinitrendi 1: Keveys ja raikkaus

Keveys ja raikkaus nostavat suosiotaan läpi valikoiman viinityypistä riippumatta. Laseihin kaadetaan juuri nyt hapokkaan raikkaita valkoviinejä, kevyen tuoreita punaviinejä ja rennon kepeitä kuohuviinejä – raikkaat roseeviinit ovat vakiinnuttaneet paikkansa ja nauttivat suosiostaan ympäri vuoden.

Yksi selittävistä tekijöistä on kevyemmän kasvisruoan kattaminen pöytään. Ruokailutottumuksien siivittäminä myös viinivalinnat vaihtavat suuntaa. Voimakas ja roteva pihvipunaviini vaihdetaan kasvisruoalle arvoa tekevään kevyempään versioon.

11 49
0.75L

Gran Passione Organic Dry Spumante

Lue lisää

Gran Passione Spumante on pyöreän hedelmäinen yhdistelmä Pinot Grigiota ja Chardonnayta juuri sopivassa suhteessa. Puolikuivan viinin päärynäinen hedelmäisyys ja raikkaus tekevät siitä täydellisen seurustelujuoman, joka sopii nautittavaksi sellaisenaan.

Viinitrendi 2: Riesling-innokkuus kääntyy haastajien suuntaan

Erittäin suosituksi valkoviinilajikkeeksi noussut Riesling on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten sydämissä. Nyt lasiin haetaan kuitenkin kaivattua vaihtelua ja uudet tuulet herättävät kiinnostusta. Mikäli tunnustaudut rieslingin ystäväksi, kannattaa kokeilla Albariño-, Muscat- tai Pinot Gris -lajikkeiden valkoviinejä.

Viinitrendi 3: Monimuotoiset pakkaukset

Pakkauksella on iso rooli viinin ilmastovaikutuksille niin valmistuksen, painonsa kuin muotonsakin puolesta. Me suomalaiset olemme globaalilla tasolla edelläkävijöitä uusien innovaatioiden kokeilemisessa ja käsissämme on laaja kirjo erilaisia viinipakkauksia. Ennakkoluulojen hälvenemisestä kertoo kulutustottumuksien muutos ja ympäristöystävällisten pakkausten suosion kasvu. Tulevaisuus näyttää, säilyttääkö lasipullo asemansa vain kypsytettävien viinien ympärillä.

Pakkauskoko valitaan tarkasti juomahetkeen sopivaksi niin, että hävikiltä ja turhilta päästöiltä vältytään. Pieni pakkaus riittää nautiskeluhetkeen, isolle porukalle ostetaan hanapakkaus. Nuorina juotavat viinit kotiutetaan ympäristöystävällisissä kartonkitetroissa tai PET-muovipulloissa.

Viinitrendi 4: Nollaviinit eli alkoholittomat viinit

Viini kuuluu monenlaiseen seurusteluun ja juomaelämyksillä säestetään tähtihetket ystävien kanssa. Juhlavaa tunnelmaa nostatetaan kilistelemällä kuohuviinilasit yhteen ja tyylikäs illallinen nautitaan yhteen sovitetun viinin saattelemana. Ei ole ollenkaan erikoista, että näissä tilanteissa lasiin valitaan nollaviini.

Hartwallin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas suomalainen kertoo vähentäneensä alkoholin kulutusta viimeisen kahden vuoden aikana*. Kasvava kysyntä on herättänyt useiden viinintekijöiden kiinnostuksen valmistaa alkoholittomia viinejä. Kehitystyön tulokset näkyvät nyt Alkon hyllyllä ja valikoima kasvaa jatkuvasti.

Vuoden valkoviiniksi valitun tuottajan uusin taidonnäyte osoittaa, että alkoholittomien viinien laatu nousee kohisten. Vivahteikas, puolikuiva ja Rheingaun alueelle tyypillisellä hapokkuudella ryhditetty riesling on omaa luokkaansa kategoriassaan.

Viinitrendi 5: Premiumisaatio

Laatu korvaa määrän ja viinihyllystä valikoidaan usein tarkkaan harkittu juoma lasiin – siihen ollaan valmiita myös satsaamaan hieman enemmän. Arkeen kaivataan pientä luksusta ja fine dining -ravintolasta tilattu tai kotikeittiössä pieteetillä valmistettu ateria nautitaan yhteen sovitetun viinin kera. Laadukas illallinen tai yhteinen seurusteluhetki kruunataan laadukkaalla juomalla.

*Tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin joulukuussa 2022 Bilendi Oy:n kuluttajapaneelissa. Tutkimushaastatteluja tehtiin yhteensä 1000 ja otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.