Moi, mitä etsit?

search
Vastuullisuus, Hyvinvoivat hartwallilaiset:

Safety Thirst – Hartwallin tavoitteena olla alan turvallisin työpaikka

Meillä turvallisuus on ykkösjuttu. Se tarkoittaa niin turvallista työympäristöä tehtaalla kuin oikeita työvälineitä tuotannossa ja toimistohommissa. Lisäksi se tarkoittaa yhteistä asennetta: kaikki hartwallilaiset pitävät huolta työpaikan turvallisuudesta ja kertovat, jos jokin voisi olla vielä paremmin. Tavoitteena on, että vuonna 2025 olemme juoma-alan turvallisin työpaikka.

”Hartwallilaiset tekevät todella monenlaisia tehtäviä aina tuotannon ja logistiikan töistä laboratoriotehtäviin, ja toimistotöistä paljon liikkuviin kenttämyyjiin. Ja jokaisen roolin täytyy olla turvallinen. Siksi meidän oma turvallisuusohjelmamme, Safety Thirst, on luotu yhdessä eri puolilta taloa tulevien hartwallilaisten kanssa”, kertoo turvallisuuspäällikkö Miikka Siviranta.

Hartwallin turvallisuusohjelma keskittyy kolmeen teemaan: turvallisuudesta välittämiseen, turvalliseen asenteeseen ja kiireen poistamiseen.

”Näiden kolmen kautta voidaan taklata kaikki haasteet. Ei esimerkiksi ole kovin tavatonta, että erilaisissa työssä tapahtuvissa onnettomuuksissa tai läheltä-piti-tilanteissa juurisyitä yhdessä etsiessämme, keskustelemme kiireestä ja siitä, että oliko kiire syynä johonkin tapahtumaan. On hyvä muistaa, että kiire on tunne. Voimme itse vaikuttaa tähän tunteeseen ja hallita sitä. Halu ja kyky toimia turvallisesti luo hyvän pohjan myös kiireisen päivän hallintaan. Toisaalta ratkaisuhakuinen asenne ja työkaverien turvallisuudesta välittäminen ovat yhtä tärkeitä”, summaa Miikka.

Tavoite on, että vuonna 2025 Hartwall on juoma-alan turvallisin työpaikka. Vuonna 2020 Hartwallilla oli 12 työpaikkatapaturmaa miljoonaa tehtyä työtuntia kohti, joka on roimasti Suomen teollisuuden keskiarvoa vähemmän (2019: 29,9).

”Tähän pääsemme tekemällä turvallisuuden kaikkien yhteiseksi asiaksi. Jokainen on oman turvallisuutensa, jaksamisensa ja hyvinvointinsa paras asiantuntija.  Minun hommani on varmistaa, että jokaiselle on tarjolla tukea ja käytössään hyvät välineet ja palvelut, joiden kautta saa monenlaista apua: esimerkiksi oman arjen aikatauluttamiseen tai työstä johtuviin lihasjumeihin”, Miikka toteaa.

Turvallisuudesta välittäminen kannattaa tehdä helpoksi

Miikan mukaan turvallisuus kannattaa tuoda kaikkien lähelle ja rohkaista porukkaa osallistumaan.

”Olemme saaneet ihmiset ihan eri tavalla mukaan, kun olemme aktiivisemmin pyytäneet ehdotuksia, ideoita ja mielipiteitä. Ihan konkreettisia parannuksia on tehty paljon, ja samalla ollaan saatu herätettyä keskustelua siitä, että aina kannattaa huikata, jos jokin voisi olla vielä paremmin”, selventää Miikka ja muistuttaa samalla, että kaikki syyt, jotka estävät tekemästä työtä turvallisesti, ovat tekosyitä.

Jokaisella hartwallilaisella on linkki, jonka kautta voi helposti jättää ehdotuksia tai kertoa mahdollisesta vaaran paikasta. Hartwallilaiset tekevät vuodessa satakunta turvallisuushavaintoa ja -ehdotusta.

”Aiheet liikkuvat heiluvista porraskaiteista trukkien varusteisiin, etätyön välineisiin ja esimerkiksi työssä jaksamista edistäviin palveluihin”, Miikka kertoo.

Panimolla tehdään lisäksi turvallisuuskävelyjä kaikkien työntekijöiden kanssa, ja käydään läpi turvallisia työtapoja.

”Turvallisuuskävelyitä on tehty jo kymmeniä, ja palaute on ollut loistavaa – niiden kautta saa sekä muistutettua turvallisista toimintatavoista että kuunneltua muiden kokemuksia ja ehdotuksia niihin liittyen”,  sanoo Miikka.

Safety Thirst -ohjelma näkyy kaikkialla Hartwallilla, ja sen tähtinä seikkailee kaksi tölkkikaverusta. Lue lisää ohjelmasta ja tölkkikavereista.