Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
4.7.2019

Suomalaisten kesäherkut entistä kevyempiä – myös matala-alkoholiset juomat ja vedet maistuvat Suomen kesässä

Hartwallin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat oppineet herkuttelemaan kesällä kevyemmin ja myös nauttimaan herkuttelusta ilman iän ikuista syyllisyydentunnetta.

Erityisesti 45-54 vuotiaat heittävät herkuttelun tuoman syyllisyyden romukoppaan, sillä 73 % ikäryhmän vastaajista tuumaa, että kesällä on voitava nauttia herkuista syyllisyyttä tuntematta.

Jäätelöä, mansikkakakkua, grilliruokaa, uusia perunoita ja kuohuvia lasillisia – suomalaisista 67 % mielestä kesäherkuista pitää saada nauttia syyllisyyttä tuntematta. Ikäryhmittäin palasteltuna huolettoman herkuttelun puolesta liputtavat eritoten 18-24 vuotiaat ja 45-54 vuotiaat vastaajat, maantieteellisesti tämä korostuu Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Kesällä herkutellaan ja kevennellään

Herkuttelu siis kuuluu kesämeininkeihin. Silti naisista 44 % pyrkii kesällä keventämään syömisiään ja juomisiaan. Ikäryhmittäinen tarkastelu paljastaa hieman yllättäen, että 65-75 vuotiaat keventävät hanakimmin ruoka- ja juomavalintojaan. Heistä myös 54 % valitsee aiempaa tervellisempiä kesäherkkuja. Vastaavasti keski-ikäisistä vain kolmannes aikoo valita aiempaa keveämpiä kesäherkkuja.

"Tutkimustulos vahvistaa sitä suuntaa, joka meillä Hartwallilla on huomattu – terveyttä tukevien ja vähäkaloristen juomien kysyntä kasvaa. On ihanaa, että ihmiset suovat itselleen herkkuhetkiä hyvällä omallatunnolla, ja vastapainoksi valitsevat kevyempiä vaihtoehtoja", iloitsee Hartwallin tutkimuspäällikkö Maija Ankkuri.

Lue vinkit terveellisempiin lomavalintoihin: Vältä lomapöhö – 5 vinkkiä sokerittomiin ja terveellisiin kesävalintoihin

Kesää juhlistetaan myös alkoholilla

Hyvän ruuan lisäksi halutaan nauttia hyvästä juomasta. Alkoholijuomat kuuluvat kesään täysi-ikäisistä vastaajista 42 % mielestä, ja yli kolmannes (35 %) kertoo lisäävänsä alkoholin käyttöä kesällä. Paikkakuntakohtaisia eroja on kuitenkin jonkin verran:

Väittämän ”Alkoholijuomat kuuluvat kesään” kanssa täysin tai melko samaa mieltä olevat vastaajat:

 • Uusimaa 47 %
 • Varsinais-Suomi 38 %
 • Satakunta 33 %
 • Kanta-Häme 36 %
 • Pirkanmaa 42 %

postaus_2.jpg

Viineistä pidetään Uudellamaalla. Alueella maistuvat muuta maata enemmän valkoviini, roseeviini, punaviini, kuohuviini ja samppanja sekä siideri. Varsinais-Suomessa puolestaan sekoitellaan booleja, esimerkiksi sangriaa, muita maakuntia enemmän. Satakuntalaiset pitävät kesäjuomana eritoten olutta, lonkeroa ja siideriä.

Kaikkien täysi-ikäisten vastaajien mielestä kesään kuuluvien alkoholijuomien kymmenen kärki näyttää tältä:

 1. Olut
 2. Lonkero
 3. Siideri
 4. Valkoviini
 5. Kuohuviini
 6. Drinkit
 7. Boolit, kuten sangria / Valmiit juomasekoitukset, joissa alkoholia max. 5,5 %
 8. Roseeviini
 9. Punaviini
 10. Matala-alkoholiset viinijuomat, joissa alkoholia max. 5,5 %

Vettä kuplilla ja ilman

Helteillä janotaan myös vettä. Alkoholittomien kesäjuomien suosikeiksi nousevat tavallinen vesi, jonka ehdottomaksi kesäjuomaksi mainitsee 75 % vastaajista. Lisäksi 46 % vastaajista ajattelee maustamattoman kivennäisveden kuuluvan ehdottomasti kesään. Janonsa sammuttavat maustamattomilla kivennäisvesillä etenkin varttuneemmat vastaajat, nuoremmat vastaajat puolestaan suosivat vitaminoituja vesiä.

"Oli yllättävää, että jopa 37 % vastaajista sanoi kesällä helposti unohtavansa pitää huolen nestetasapainostaan. Tästä asiasta ei kai voi koskaan muistutella liikaa", Ankkuri tuumaa.

Mutta kuinka paljon vettä on hellepäivänä riittävästi ja missä tilanteissa lisälasillinen vettä on paikallaan? Lue ravitsemusterapeutin vinkit.

Oluista vaalea lager pitää pintansa

Vaaleaa lager maistuu eritoten varttuneemmille ikäryhmille eli 45-64 vuotiaille. Tutkimus osoittaa, että nuoremmat oluenjuojat ovat löytäneet nousevat, uudenlaiset oluttyypit, kuten IPAn, NEIPAn ja hapanoluet. Erityisen hanakasti uusiin oluttyyppeihin tarttuvat nuorimmat vastaajat eli 18-24 vuotiaat. Yksityiskohtana selvisi, että vehnäolutta kuluu vastaajien mukaan eniten Etelä-Savossa.

Varastoon suomalaiset eivät olutta juurikaan osta: olutta kotivarastoon kertoo ostavansa 22 % kaikista täysi-ikäisistä vastaajista, ja mökille olutvarastoa kerryttää vielä harvempi, vain 18 %.

postaus_3.jpg

Hartwall toteutti tutkimuksen kesäkuussa viikoilla 24-25, ja siinä selvitettiin suomalaisten ruoka- ja juomatapoja kesällä. Tutkimus toteutettiin Bilendi Oy:n online-paneelissa. Tutkimukseen vastasi 1 500 täysi-ikäistä suomalaista. Otos on sukupuolen, iän ja aluejaon osalta tilastollisesti lähtöjoukkoa (täysi-ikäisiä suomalaisia) edustava.

Katso vinkit kesän parhaisiin juomiin:

Kesäjuhlat ja kesäjuomat – näillä juomilla hurmaat vieraasi

Kesäjuomien ABC: Näin valitset parhaat kesäjuomat tilanteen mukaan

5 x helpotusta helteeseen – tee itse virkistävät jääyllätykset

Saatat pitää myös näistä