Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
1.2.2023

Salpausselän satavuotiskisojen oma olut syntyi salapoliisityöllä

Hartwallin ja Salpausselän kisojen vuosikymmenien mittainen yhteistyö jatkuu: Hartwallin kattiloissa valmistuu satavuotisjuhliaan viettävän Salpausselän kisojen oma olut. Klassinen lagerolut on pakattu tölkkeihin, joita koristaa viisi Salpausselän kisajulistetta vuosien varrelta. Matkalle ideasta valmiiksi olueksi mahtui satoja tunteja salapoliisityötä, kun julisteiden taiteilijoiden omaisia ja yhteistyökumppaneita etsittiin ympäri maapalloa.

Maaliskuussa 2023 hiihdetään sadannet Salpausselän kisat Lahdessa. Hartwallilla, samassa kaupungissa valmistuu kisoja varten luotu Lahden Erikois -olut.  

”Meillä ja Salppurin kisoilla on pitkä ja tiivis kumppanuus, eikä vuosisadan varrelle ole mahtunut montakaan vuotta ilman kisahuumaa. Meille on suuri kunnia tuoda 100-vuotisjuhlakisojen oma olut kauppoihin ja ravintoloihin koko maassa. Kiitos koko kisaorganisaatiolle luottamuksesta ja hyvästä yhteistyömeiningistä”, kiittää tuotepäällikkö Ari Nykänen Hartwallilta.  

Viikkotolkulla salapoliisityötä

Erityisen erikoisen oluesta tekee se, että tölkkejä koristaa viisi Salpausselän kisojen kisajulistetta vuosikymmenien takaa.   

”Kisajulisteet ovat upeita! Kävimme Lahden Malva-museossa tutkimassa arkistoja ja valitsimme sieltä toivejulisteet tölkkejä varten jo viime kesänä. Siitä alkoikin varsinainen työ, kun aloimme selvittää julisteiden tekijänoikeuksia. Matkalle mahtui tusinoittain puheluita niin oikeille kuin väärillekin henkilöille ympäri Suomen, sanomalehtijuttuja vuosikymmenien takaa, ja ennen kaikkea upeita kohtaamisia ja tarinoita”, taustoittaa  Nykänen.  

Hartwallin tavoittelemat taiteilijat olivat Matti Huotari, Lasse Pirskanen ja Kyösti Varis. Perikuntien jäseniä tavoiteltiin pitkin maailmaa, ja jäljitettiin entisiä toimistopäälliköitä, sukulaisia ja toimittajia, jotka ovat tehneet taiteilijoista juttuja vuosien varrella.  

”Pääsimme tutustumaan matkan varrella mielenkiintoisiin ihmisiin ja kuulemaan huikeita tarinoita suomalaisen hiihdon maailmasta. Ainoa elossa oleva taiteilija näistä kolmesta on Kyösti Varis, jonka kotiinkin pääsin muutamaan otteeseen käymään. Haluan kiittää erityisesti häntä, ja toki nostan hattua jokaiselle taitelijalle ja heidän työlleen”, Nykänen sanoo.   

Kuukausien työ tuotti tulosta: tekijänoikeudet ja korvaukset ovat kunnossa kaikista viidestä käytetystä julisteesta, ja tölkit ovat valmiita myyntiin. 

”Meillä kisaorganisaatiossa on seurattu jännityksellä tätä saagaa, ja olen erittäin ylpeä yhteistyöstä ja sen lopputuloksesta. On mahtavaa saada oma kisaolut satavuotisjuhlan kunniaksi Hartwallilta, mutta vielä erityisemmän oluesta tekee tarina sen ulkonäön takana”, sanoo Salpausselän kisojen pääsihteeri Tomi-Pekka Kolu 

Tölkistä löytyy perinteisen tyylin lagerolutta vapaalla tyylillä tehtynä

Tammikuun alkupuolella myyntiin tuli kahta erilaista kisaolutta: 4,5-prosenttinen vaalea lager ja alkoholiton New England IPA. Oluet ovat Hartwallin pääpanimomestari Hannele Alakarhun luomuksia.  

”4,5 % kisaoluessa yhdistyvät perinteisen tyylin vaalea lager ja vapaan tyylin modernit humalalajikkeet. Olut on pehmeä ja raikkaan sitruksinen”, Nykänen kertoo. 

Alkoholiton versio on reilusti hedelmäisempi, pehmeä täysmallaspintahiivaolut, jossa pirteä katkero yhdistyy trooppiseen mehukkuuteen.  

Tölkit ja taiteilijat

Julisteet piirsi hiihdon monitoimimies Lasse Pirskanen, Salpausselän kisat 1954 ja 1956.

 

Taiteilijana lahtelainen graafikko Matti Huotari, Salpausselän kisat 1957.

 

Julisteet graafikon, professori Kyösti Variksen käsialaa, Salpausselän kisat 1974 ja 1982.

 

Julisteet tölkkeihin sovitti Hartwallin graafikko Johanna Koskinen. Oluet ovat myynnissä tammikuun alkuviikoista lähtien huhtikuun loppuun saakka.  

Salpausselän kisat hiihdetään sadannen kerran 24.–26.3.2023: https://lahtiskigames.com/