Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Opi tuntemaan cava

Cava – Katalonian kuohuviinien kiistaton ykkönen

Viinit, Viinitietoa, Freixenet

Cava-kuohuviinejä saa valmistaa seitsemällä Espanjan viinialueella, mutta ylivoimaisesti tunnetuin on Kataloniassa sijaitseva Penedès, josta tulee 95 prosenttia maan cavoista. ”Cava” ei siis viittaa yhteen tarkasti rajattuun maantieteelliseen viinialueeseen – kuten Champagne tai Franciacorta – vaan valmistusmenetelmään kellareissa (cavas).

Cavan sydänalue on Katalonian Penèdes

Penèdesin kupliva keskus ja cavan ”pääkaupunki” on nelisenkymmentä kilometriä Barcelonasta länteen sijaitseva Sant Sadurní d’Anoia. Sant Sadurnísta löytyy maailmankuulu cava-talo Freixenet maan alla sijaitsevine kellareineen ja upeine vierailukeskuksineen.

Valtaosa Katalonian cava-tarhoista levittäytyy Sant Sadurnín liepeillä, mutta jonkin verran cavaa tuotetaan myös piskuisella Alellan alueella Barcelonan kupeessa.

Katalonian ohella cavaa tehdään Riojan, Navarran, Aragónin ja Valencian alueilla, Baskimaalla sekä Extremadurassa Portugalin rajan läheisyydessä. Viime vuonna (2022) myydyistä 250 miljoonasta cava-pullosta yli kaksi kolmannesta meni vientiin.

Maailmankuulu rypälekolmikko

Cavan selkärangan muodostavat valkeat Macabeo-, Xarel·lo- ja Parellada-rypäleet. Cava voi toki olla vaikkapa 100-prosenttinen xarel·lo, joskin tällaiset kuohuviinit ovat huomattavasti harvinaisempia. Lempeähappoinen Macabeo tuo cava-sekoitteeseen pehmeää eleganssia ja vienoa kukkeutta, Parellada hedelmäistä raikkautta ja Xarel·lo ryhtiä, rakennetta sekä jäljittelemättömän persoonallisen makuvivahteen.

Cavan valmistukseen sallitaan valkeista lajikkeista myös Chardonnay ja Subirat Parent (Malvasia). Tummiksi lajikkeiksi käyvät Garnacha (Grenache), Pinot Noir ja Monastrell (Mourvèdre), ja roseecavaan uutta nousua tekevä, aikoinaan sukupuuton partaalle päätynyt Trepat-rypäle.

Missä ja miten cava syntyy?

Cava tehdään samppanjan tapaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä (método clásico). Ennen hiilihappokäymistä valmistetaan kuohumaton perusviini normaaliin tapaan, jonka jälkeen näistä perusviineistä sekoitetaan viinintekijän määrittelemä blendi cavaa varten.

Cavan kuplat syntyvät pullon sisällä, kun perusviiniin lisätään licor de tiraje eli hiivaa ja sokeria.

Sen jälkeen pullot suljetaan ja varastoidaan kellariin. Varastoinnin aikana hiivan ja sokerin käymisestä syntyvä hiilidioksidi saa viinin kuplimaan, kun hiilidioksidi ei pääse pois pullosta.

Tämän toisen käymisen eli kuplakäymisen päätyttyä cava saa kypsyä hiivasakan päällä vähintään yhdeksän kuukautta. Cava Reservan minimikypsytysaika on 18 kuukautta ja Cava Gran Reservan 30 kuukautta. Hiivasakan päällä kypsyminen tuo kuohuviiniin paahteista ja leipämäistä moniulotteisuutta, josta cava maailmalla tunnetaan.

Rutikuivaa, puolikuivaa vai makeampaa? Cavaa joka makuun!

Cavoja valmistetaan – samppanjoiden tapaan – rutikuivista makeisiin, joskin nykymaku suosii kuivaa. Makeusasteen määrittää se, kuinka monta grammaa sokeria kuohuviiniin lisätään korkinvaihdon yhteydessä.

Cava-pullon sulkimena toiminut kruunukorkki vaihdetaan siis hiivasakkakypsytyksen päätteeksi luonnonkorkkiin. Hiilidioksidikäymisen aikana pulloon on syntynyt useamman ilmakehän paine, joten korkkia avattaessa menetetään vääjäämättä hiukan nestettä. Vajetta täydennetään viinitilkalla, johon sekoitetaan haluttu sokerilisäys eli dosage.

Cavan makeusaste määräytyy sokerin mukaan.

0–3 g/l • brut nature*
max. 6 g/l • extra brut       
max. 12 g/l • brut
12–17 g/l • extra seco
17–32 g/l • seco
32–50 g/l • semi seco
yli 50 g/l • dulce

*Brut nature -cavassa ei ole lisättyä sokeria, mutta cavan sokeripitoisuus voi silti olla enemmän kuin 0 g/l, sillä viiniin voi alkoholikäymisen jäljiltä jäädä luonnostaan hiukan sokeria.

Käännä katse kahteen cavaan

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

Tunnetun kuohuviinituottajan legendaarinen cava vaihtui luomuksi viime vuonna. Vuodesta toiseen Suomen myydyimpien kuohuviinien joukkoon lukeutuva cava on kasvattanut suosiotaan entisestään. Tiesitkö, että tämä klassikko on löytynyt Alkon valikoimasta aina 80-luvulta lähtien? Erittäin kuiva ja hapokas kupliva on makutyyliltään omenainen, sitruunainen sekä mausteinen. Freixenet Cordon Negro on monipuolinen kuohuviini ja se sopii niin maljajuomaksi kuin ruokailun yhteyteen.

12 48
0.75L

Freixenet Cordon Negro Organic Cava Brut

DO Cava

Lue lisää

Freixenet Blanc de Blancs Cava Extra Dry

Blanc de Blancs Extra Dry edustaa Freixenetin uusinta cava-tyyliä, jonka makumaailma on raikkaan hedelmäinen ja helposti lähestyttävä. Se on valmistettu kolmen tyypillisimmän cava-lajikkeen yhdistelmästä, Xarel-losta, Macabeosta ja Parelladasta. Blanc de Blancs on kuiva ja miellyttävän hapokas kuohuviini, joka sopii erinomaisesti seurusteluhetkiin sellaisenaan nautittavaksi.

12 96
0.75L

Freixenet Blanc de Blancs Cava Extra Dry

DO Cava

Lue lisää

Saatat pitää myös näistä