Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search
Juoma ja ruoka, Trendit ja vinkit:

Rapujuhlien ABC – parhaat vinkit loppukesän rentoihin kesteihin

Rapujuhlat voi järjestää perinteisten kaavojen mukaan – tai sitten aivan toisin. Kokosimme kattavan vinkkipaketin rennon iloisiin rapujuhliin: rapumenu, oheiset juomat ja snapsilaulut.

Komea keko punaisena hehkuvia saksiniekkoja, pienet rapuveitset, paahtoleipää, tiukkaa viinaa snapsilaseissa, punavalkoiset paperikaulurit, ruotsinkielisiä ryyppylauluja… rapujuhliin kuuluu jos jonkinlaista perinnettä. Jos ei ole rapujuhlakonkari, kekkereihin kuuluvat kuviot voivat tuntua vaikeilta hahmottaa.

Rapujuhlien etikettiä ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Rituaalit voi hyvin jättää väliin ja tehdä rapujuhlista modernin rennot. Tässä ideoita mutkattomien rapujuhlien ruokiin, juomiin ja ohjelmaan.

Rapujuhlamenu: rapuja alku- tai pääruoaksi

Rapujuhlamenuun ei ole yhtä tiettyä kaavaa: rapuja voi tarjota joko alku- tai pääruokana. Jos ravut ovat alkuruokana, niitä riittää noin kuusi kappaletta juhlijaa kohden. Tällöin pääruokana tarjotaan tyypillisesti kalaa tai pihviä.

Jos taas ravut ovat pääruoka, niitä kannattaa varata vähintään kymmenen per syöjä. Alkuruoaksi sopii silloin esimerkiksi sienikeitto tai klassinen ruotsalaisherkku, Västerbottenin juustopiirakka. Rapujen kanssa pöytään kannattaa kattaa myös erilaisia salaatteja sekä keitettyjä perunoita.

Rapujuhlien jälkiruokana maistuvat esimerkiksi loppukesän marjat kakun tai kääretortun muodossa.

Muista rapujuhlien menuussa myös kasvissyöjät ja rapuallergikot. Hyvä vaihtoehto rapujen rinnalle ovat härkäpavut tai latva-artisokat. Artisokkien syöminen on samanlaista näpertelyä kuin rapujen kuoriminen, joten juhlien kasvisruokailijoillekin riittää puuhaa. Papuja ja artisokkia voi dipata tilillä maustettuun voisulaan tai majoneesipohjaiseen kastikkeeseen.

Eikä rapuja ilman paahtoleipää: sitä mukaa kun rapuja saa kuorittua, niitä kasataan paahtoleivälle ja päälle ripotellaan tilliä.

Jos kaipaat perinteiseen paahtoleipään vaihtelua, hauska idea on rapufocaccia. Kuohkea leipä koristellaan tomaateista ja paprikasta askarrelluilla veikeillä ravuilla.

Rapufocaccian reseptin löydät täältä.

Uusi idea rapujuhlamenuun on järjestää tarjoilut lettukestien muodossa. Paahtoleivän sijasta ravut syödään Vichyllä kuohkeutettujen lettujen kera, ja makuelämystä täydentävät yrttinen tuorejuustomousse ja pikantit pikkelöidyt kantarellit. Vichy-letut ovat siitä kätevä ratkaisu, että ne toimivat myös rapujuhlien jälkiruokana. Täytteeksi vain vaihdetaan kuohuviinimarinoidut marjat ja valkosuklaamousse.

Kurkkaa rapeiden Vichy-lettujen sekä suolaisten ja makeiden täytteiden ohjeet täältä.

Tai jos haluat erityisen simppelit ja mutkattomat rapujuhlat, ota mallia Amerikan etelävaltioissa suositusta seafood boilista. Sen juju on suuri kattila, jossa keitetään maukkaassa liemessä rapuja, perunoita, maissia, makkaroita ja vaikkapa katkarapuja. Lopuksi kattilan sisältö siivilöidään ja kipataan keskelle pöytää sanomalehtien päälle, josta jokainen voi napsia mieluisiaan aineksia lautaselleen.

Seafood boilin resepti löytyy täältä.

Rapujuhlien juomat: olutta, snapseja ja viiniä

Perinteisesti rapujuhlien juomatarjoiluun kuuluu olutta ja valkoviiniä sekä alkoholittomana vaihtoehtona kivennäisvettä kuten Hartwall Vichy Originalia. Oluista rapujen kanssa toimivat mainiosti vaaleat lagerit, esimerkiksi suodattamaton Lahden Erikois Juhla 5,5 %. Vaalean kullankeltainen olut on maultaan maukkaan vivahteikas ja pehmeänpyöreä.

Rapujuhlien viinisuosituksista voit lukea lisää täältä.

Ruokajuomien lisäksi rapujuhlien etikettiin kuuluvat snapsit eli esimerkiksi vodka. Ensimmäinen snapsi naukataan ensimmäisen pyrstön ja juomalaulun perään. Ja vaikka lauluissa kannustetaan tyhjentämään lasi kerralla, voi hyvin ottaa pienen hörpyn tai vain kostuttaa huulia.

Jos tiukka viina tuntuu liian ärhäkältä ratkaisulta, snapsilasissa voi hyvin olla miedompi drinkki, viiniä tai vaikka kivennäisvettä. Mainio vaihtoehto viinapaukulle on maultaan kipakka mutta alkoholiprosenteiltaan lempeämpi inkiväärinen minicocktail. Sen voi tehdä myös täysin alkoholittomana minimocktailina.

Miedon snapsin eli inkiväärisen minicocktailin reseptin löydät tästä.

Vaikka rapujuhlat ovat perinteitä pullollaan, alkumaljalle ei ole vakiintunutta käytäntöä. Rapujuhlien alkumaljaksi sopiikin hyvin loppukesän mauista koottu omenainen siiderikannu. Happy Joe -siideri saa jatkoa Ginger Alesta ja lisämakua kanelista sekä sitruunasta. Alkumaljan lisäksi raikkaasta kannusta voi kipata juomaa koko pitkän rapuillan ajan.

Omenaisen siiderikannun reseptin löydät täältä.

Rapujuhlien kattaus ja ohjelma

Jos rapujuhlat järjestetään perinteisen mallin mukaan, kattaukseen kuuluu rapukuvioidut lautasliinat ja kaulurit ja punavalkoiset pöytäliinat. Rapujuhlien kattaus koristellaan kruunutilillä, pihlajanmarjoilla ja kynttilöillä. Pöytään kannattaa myös kattaa jokaiselle ruokailijalle pieni vesikulho sormien huuhtelua varten.

Mutta yhtä hyvin rapujuhlakattaus syntyy ilman punavalkoista perinnerekvisiittaa. Luonnonkukista ja vaikka eriparisista, kirpputoreilta bongatuista astioista syntyy rennon tyylikäs kesäjuhlapöytä.

Rapujen syöminen on oma askartelunsa. Siinä voi käyttää apuna pientä rapuveistä, mutta ilmankin pärjää. Rapujen kuorimisesta ei tarvitse stressata. Ennen ruokailun aloittamista ensikertalaisille näytetään, kuinka homma toimii – ja matkan varrella voi hyvin vilkuilla mallia vierustoverilta. Ja siihen kannattaa varautua, että sormet ovat sotkussa joka tapauksessa eikä konkarikaan saa aina pienimpiä saksia auki.

Monella rapujuhlista tulevat ensimmäisenä mieleen Helan går ja muut ryyppylaulut. Rapujuhlaetiketin mukaan laulu luikautetaan aina ennen snapsin hörppäämistä, ja usein laulujen sanat kertovatkin juuri juomisesta.

Rapujuhlat voivat kuitenkin olla muutakin kuin viinan virtaamista, joten teimme modernit ja raikkaammat versiot perinteisistä rapulauluista. Näissä Hartwallin rapulauluissa on tunnelmaa, kesää ja iloa – mutta perhejuhliin sopivalla tyylillä.

Löydät Hartwallin modernit rapulaulut täältä.

Lue täältä lisää vinkkejä rapujuhliin.