Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Pääsiäinen

Kevään suuri ruokajuhla

Juoma ja ruoka, Ruoka ja juoma, Pääsiäinen

Pääsiäinen on kevään ja valon juhla, jossa tärkeässä roolissa on yhdessä syöminen. Kokosimme reseptejä ja vinkkejä sekä perinteisempiin että moderneihin pääsiäistarjoiluihin. Herkullista pääsiäistä!

Monen mielessä pääsiäinen on se virstanpylväs, josta alkaa kevät. Pääsiäinen onkin pullollaan symboleja, jotka kuvastavat uutta elämää ja valon tuloa: keltainen väri, kukkivat narsissit, rairuoho, kananmunat.

Pääsiäinen 2023 on 7.–10.4.

Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain maaliskuun lopun ja huhtikuun lopun välillä. Sen paikan määrittelee tähtitiede: pääsiäissunnuntai on kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeinen sunnuntai. Kuulostaa monimutkaiselta, joten onneksi on kalenterit: vuonna 2023 pääsiäistä vietetään huhtikuun alussa. Pitkäperjantai on 7.4, ensimmäinen pääsiäispäivä on sunnuntaina 9.4. ja toinen pääsiäispäivä maanantaina 10.4.

pääsiäismenu_kaikki_4x3_02__of.jpg
Pääsiäisen ruoat – parsaa ja lammasta

Pääsiäinen on kautta historian ollut suuri ruokajuhla. Paastonaika päättyy pääsiäiseen, joten sitä on syytäkin juhlistaa syömällä ja juomalla hyvin! Perinteisesti suomalaiseen pääsiäispöytään on kuulunut lammasta, kananmunia ja jälkiruokana mämmiä tai pashaa.

Moderni pääsiäismenu sisältää perinteisiä raaka-aineita ja makuja uudella tavalla: alkuruoaksi parsaa ja voi-valkoviinikastiketta, pääruoaksi lammasmakkaraa ja tomaattista punaviinirisottoa ja jälkiruoaksi raikasta pasha-jäätelöä.

Jos kaipaat pääsiäispöytään lammasta perinteisemmässä muodossa, mainio vaihtoehto on oluessa haudutet karitsanpotkat


Modernit suklaiset mämmijälkiruoat

Pääsiäisen perinnejälkiruoka mämmi jakaa mielipiteitä: joko sitä rakastaa tai sen kiertää kaukaa. Onneksi mämmiä voi tarjota muutenkin kuin ”raakana”. Maltainen mämmi sopii hyvin suklaan kanssa, joten jos et ole suuri mämmin ystävä, kannattaa testata juhlavaa mämmijälkiruokaa, jossa maistuvat suklaa ja Baileys-kermalikööri.

Myös näissä mämmiresepteissä jujuna on yhdistää mämmi, suklaa ja Baileys: mehevä suklaa-mämmilasagne on helppo jälkkäri isolle porukalle ja mämmi-rockyroad on klassikkosuklaan pääsiäisversio.


Pääsiäispöydän raikkaita jälkiruokia

Perinteiset pääsiäisjälkiruoat mämmi ja pasha ovat molemmat tuhteja herkkuja. Jos toiveissa olisi jotain makeaa, mutta raikkaampaa, täydellinen ratkaisu pääsiäisen jälkiruoaksi on jäätelösooda. Ideana on klassinen jenkkijälkkäri ice cream float, joka saa pääsiäiseen sopivan maun Jaffa Appelsiinilla ja appelsiinisiivuilla.

Kevennetty versio pashasta taas on pasha-jäätelö. Tämä pasha-resepti pohjaa helppoon kotijäätelöön, joka tarjoillaan koverretuista appelsiininkuorista.

MdC Pääsiäinen 2021 WEB-13-16-9.jpg

Pääsiäisen juomat – viiniä ja pääsiäisolutta

Juhlavaan pääsiäisateriaan kuuluu tietenkin viini – joko alkoholillisena tai alkoholittomana. Pääsiäisen viineistä esimerkiksi lampaan kanssa sopii keskitäyteläinen tai täyteläinen punaviini, parsan pariksi taas raikkaan aromaattiset valkoviinit. Mämmin maltaisuutta täydentävät makeat jälkiruokaviinit, tuhdin pashan kanssa taas sopii viini, jossa on raikastavaa hapokkuutta.

Myös olut on ehdoton pääsiäisjuoma, jolla on pitkät perinteet. Jo vuosisatojen ajan eurooppalaisissa luostareissa munkit ovat juoneet paastonaikana vahvaa olutta nestemäisenä leipänä. Nykyisinkin pääsiäisoluet ovat tyypillisesti tummia ja vahvoja, ja sopivat siksi hyvin tarjottavaksi esimerkiksi lampaan kanssa.

Lahden Erikois Pääsiäisolut on US Brown Ale -tyylinen täysmallas Ale, joka toimii karitsan ohella myös mämmin ja suklaan parina.


Pääsiäisdrinkit ovat keväisen virkistäviä

Pääsiäisen juhla-ateria täydennetään raikkailla cocktaileilla ja mocktaileilla. Nämä reseptit toimivat myös muissa kevään kekkereissä ja illanistujaisissa.

Hedelmäinen pääsiäiskannu on vähän kuin keväinen versio sangriasta. Tässä pääsiäisdrinkissä yhdistyvät hennon mineraalinen valkoviini, passionhedelmän kirpeys ja mangon makeus.

Myös trendikäs viini-jäätee käy mainiosti pääsiäisen valkoviinidrinkiksi. Valkoviinin ja Earl Grey -teen yhdistäminen voi kuulostaa jännältä, mutta maistuu todella hyvältä!

Pääsiäisen pirtein juoma on ehdottomasti porkkanamocktail! Tämä veriappelsiinin, porkkanan ja inkiväärin makuinen pääsiäisjuoma maistuu niin lapsille kuin aikuisille.