Hei, ystävä!

Velvollisuutemme on kysyä jokaiselta sisääntulevalta paperit. Olethan täysi-ikäinen?

Kyllä
En

Moi, mitä etsit?

search

Hartwallin viinioppikoulu

Lisää viinitietämystäsi tai poimi käytännön vinkit viiniin liittyen

Viinit, Viinitietoa

Haluatko saada viinihetkestäsi enemmän irti? Kuulla käytännön vinkkejä? Tai lisätä viinitietämystäsi? Kokosimme Hartwallin viiniasiantuntijoiden parhaat tärpit yhteen!

Viinit kertovat tarinoita maaperästä, ilmastosta ja ihmisten intohimosta. Kokosimme asiantuntijoiden vinkit yhteen, jotta opit tunnistamaan viinityylejä, sopivia tarjoilulämpötiloja, viinin ja ruoan yhdistämisen saloja sekä säilyttämään avatun viinin parhaalla tavalla.

Olitpa vasta-alkaja tai jo viinien ystävä, toivomme näiden tarinoiden tekevän viinihetkistäsi entistä antoisampia.

Viinivinkit

Kauanko viini säilyy avattuna?

Kemut olivat kivat, mutta yksi pullo jäi puolilleen. Kehtaako sitä tarjota vielä parin päivän kuluttua? Kuinka kauan viini säilyy hyvänä?

Vinkit kuohuviinin viilennykseen

Varmaan jokainen meistä on joskus törmännyt lämmenneeseen kuohuviiniin. Spontaanit kippistelyt tai viilennyksen unohtaminen ovat toki vain elämää rikastuttavia sattumuksia – seuraavilla vinkeillä voit kuitenkin yrittää vielä pelastaa tilanteen. Kurkkaa siis, miten kuohuviinin viilennys kotikonstein onnistuu pikavauhdilla ja tutustu valloittavimpiin kupliviin!

Minkä lämpöisenä viini tulisi tarjoilla?

Viinejä ja muita alkoholijuomia tarjoiltaessa mietityttää usein, minkä lämpöisenä juoma tulisi tarjoilla. Etenkin viineissä oikea tarjoilulämpötila tuo juoman aromit parhaalla mahdollisella tavalla esiin. Kokosimme tähän parhaat vinkit viinien optimaalisiin tarjoilulämpötiloihin.

Hartwallin viinitietäjä vinkkaa: Näin löytyy hyvä kuohuviini juhliin

Hartwallin monipuolisesta valikoimasta löytyy takuulla hyvä kuohuviini juhliin. Viiniasiantuntija Lulu Myllyniemi kertoo, miten tunnistat juhlakauden parhaat kuohuviinit.

Viinitonkan viisi etua

Mökkikuume on kivunnut ennätyskorkealle ja kotimaan kesästä otetaan ilo irti. Mökkeilytrendiksi on tänä suvena povattu helppoutta – ja näppärät viinitonkat vastaavat erinomaisesti tähän kutsuun. Hanapakkausviinit ovatkin mutkattomuutta arvostavan mökkeilijän valinta monestakin syystä. Tutustu viinitonkan viiteen valttikorttiin ja sesongin suosikkeihin!

Tutustu erilaisiin viinipakkauksiin

Huonontaako kartonkipakkaus viinin laatua? Onko muovi- vai lasipullo ympäristövastuullisempi valinta? Tiedätkö, mikä pakkausmuoto on viinilitraa kohden kaikista ympäristöystävällisin? Koppaa vastaukset, sillä ympäristön huomioiminen on todellakin tätä päivää!

Viinityylit

Barolo, barbaresco, amarone ja ripasso tutuiksi

Italia on yksi kolmesta suuresta vanhan maailman viinimaasta ja se nauttii trendikkäästä asemastaan vuodesta toiseen. Maalla on hyvin rikas ja monituhatvuotinen viinihistoria ja sen ansiosta eri alueilla on omaleimainen tyylinsä tehdä maistuvaa viiniä paikallisista lajikkeista. Ympäri maailmaa ihmisiä ihastuttavat italialaisen viinikulttuurin monimuotoisuus ja korkea laatu.

Vegaaninen viini sopii kaikkiin kattauksiin

Viini mielletään helposti täysin vegaaniseksi vaihtoehdoksi, mutta kaikki viinit eivät kuitenkaan sovi kaikille vegaani- tai edes kasvisruokavaliota noudattaville. Vegetrendi on ollut pinnalla jo useamman vuoden, ja vegaanimerkinnät ovat löytäneet tiensä myös viinipullojen etiketteihin. Tätä silmällä pitäen olemme poimineet valikoimastamme neljä vegaanista viinisuositusta. Tervetuloa tutkimaan vegaanisten viinien maailmaa!

Alkoholiton viini läikkyy laseissa yhä useammin

Alkoholiton viini kasvattaa suosiotaan ja valikoima laajenee jatkuvasti. Sen lisäksi, että alkoholiton alkuvuosi on vakiinnuttanut asemansa, on omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ollut jo pidemmän aikaa nouseva ilmiö. Herkuttele hyvän viinin äärellä, säilytä sikeät yöunet ja nauti treenaamisesta – lue, mitä alkoholittomasta viinistä pitää tietää tällä hetkellä!

Rieslingin haastajat

Riesling on kuulunut jo pitkään monen viinikaapin vakiosisältöön. Oli kyseessä sitten eurooppalainen tai uuden maailman riesling, on kysyntä tällä hetkellä kovaa. Olemme varmastikin rakastuneet Rieslingin monipuolisuuteen eli siihen, miten tuo Saksasta alkujaan kotoisin oleva rypälelajike taittuu niin seurustelujuomaksi kuin ruokailunkin yhteyteen.

Tutustu eleganttiin samppanjaan

Samppanja on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista viinityypeistä. Sijainti, ilmasto, maaperä, samppanjatalojen pitkä historia, osaaminen ja ammattitaito tekevät samppanjasta uniikin juoman. Mutta mistä samppanja oikein tulee, miten sitä valmistetaan ja mitkä ovat sen rypälelajikkeet? Tässä artikkelissa tutustumme Champagnen viinialueeseen, sen takana oleviin rypälelajikkeisiin sekä samppanjan valmistusmenetelmään Hartwallin viiniasiantuntija Sari Ayren kertomana.

Mitä eroa on cavalla ja proseccolla?

Cava ja prosecco ovat tunnettuja kuohuviinejä, jotka nauttivat suosiostaan niin maljajuomina kuin ruokailun lomassa. Niillä on kuitenkin huomattavan paljon eroa – alkuperämaasta, valmistustavasta, rypälelajikkeista ja makumaailmasta lähtien. Ota selvää mitä eroa on cavalla ja proseccolla!

Crémant – nousevan kuohuviinityylin salaisuudet

Crémant-kuohuviinien suosio kasvaa Suomessa, eikä ihme, sillä crémantin ostaja saa raikkaan ja monipuolisen kuohuviinin, jossa hinta ja laatu kohtaavat.

Mikä on beaujolais nouveau -viini?

Erityiset beaujolais nouveau -punaviinit ovat monen viinin ystävän huulilla joka marraskuu. Mistä näissä uuden sadon viineissä on kyse? Miksi niitä odotetaan suurella innolla? Tutustu kiinnostavaan viinityyliin tarkemmin Hartwallin Business Manager ja enologi Jenny Sternbergerin kertomana.

Rosee yllättää monipuolisuudellaan

Roseeviini on yllättävä kameleontti – se löytää paikkansa aina seurusteluhetkistä ruokapöydän äärelle, kätkeytyy monenlaisten pakkausten sisään ja toisinaan sävähdyttää kuplien kera. Suosio puhuu myös roseeviinin puolesta, sillä sen myynti kasvoi 40 prosenttia vuonna 2020. Eiköhän oteta selvää, mikä tämä vaaleanpunaiseen väriin sonnustautunut hurmuri on!

Opi tuntemaan cava

Cava-kuohuviinejä saa valmistaa seitsemällä Espanjan viinialueella, mutta ylivoimaisesti tunnetuin on Kataloniassa sijaitseva Penedès, josta tulee 95 prosenttia maan cavoista. ”Cava” ei siis viittaa yhteen tarkasti rajattuun maantieteelliseen viinialueeseen – kuten Champagne tai Franciacorta – vaan valmistusmenetelmään kellareissa (cavas).

Viinin ja ruoan yhdistäminen

Näin valitset viinit syksyn sieniruokasuosikeille

Erilaisia sienilajeja on rutkasti, ja niistä voi valmistaa hyvin erityyppisiä ruokia. Mutta millainen viini sienille sopii? Hartwallin Category Manager Heta Korpinen kertoo parhaat viinit sieniherkkujen seuraksi.

Asiantuntijan vinkit grilliviinin valintaan

Grilliruoka on tuhtia, mausteista ja usein myös hieman makeaa, joten sen kanssa nautittavassa punaviinissä saa olla jonkin verran sokeria, joka pehmentää ruoan voimakkainta potkua, vinkkaa Hartwallin wine ambassador Asko Mäntymäki.

Jälkiruokaviini on kirsikka kakun päälle

Jälkiruokaviini antaa viimeisen silauksen illalliselle ja sitoo kokonaisuuden yhteen – parhaimmillaan se luo ikimuistoisen elämyksen nostaen aterian uudelle tasolle. Vaihtoehtoja on laaja kirjo ja valinnan tekeminen voi tuntua toisinaan haastavalta. Yksinkertaisuudessaan viinin ja ruoan yhdistämisessä on kyse hyvin helpoista ja selkeistä suuntaviivoista, joiden mukaan syntyy tasapainoinen lopputulos.

Valitse riistaviini oikein

Monissa keittiöissä valmistuu syksyn aikaan toinen toistaan upeampia riistaherkkuja. Riistaruoalle ominaista ovat voimakkaat, aidot ja maanläheiset maut. Makuelämyksen täydentää oikein valittu riistaviini. Poimi suositukset ja siivitä kokonaisuus korkealle tasolle!

Viinimaat

Italian viinit tutuiksi

Italia on maailman suurin viinintuottajamaa, joka hurmaa nautiskelevalla elämäntavallaan ja rikkaalla ruoka- ja viinikulttuurillaan. Poimimme Italiasta kymmenen kiinnostavaa viinifaktaa amaronesta uusiimpiin viinitrendeihin.

Saksan viinit tutuiksi

Saksa tunnetaan rieslingeistään, mutta myös sikäläiset spätburgunderit kannattaa pitää mielessä, sillä ne sopivat loistavasti ruokien seuraan. Hartwallin wine ambassador Sari Ayre pitää pikakurssin saksalaisista viineistä.

Chilen viinit tutuiksi

Suomessa on nautittu Chilen viineistä jo 30 vuoden ajan, ja ne ovat edelleen Suomen suosituimpia puna- ja valkoviinejä. Hartwallin viinien business manager Marianna Salonen vinkkaa kymmenen tärppiä, minkä takia juuri chileläisistä viineistä kannattaa kiinnostua.

Ranskan viinit tutuiksi

Ranska on laatuviinien ja huippugastronomian koti. Poimimme Ranskasta kymmenen kiinnostavaa viinifaktaa klassikoista uusimpiin viinitrendeihin.

Viinimatka Espanjaan

Viinit kuuluvat tärkeänä osana espanjalaiseen ruokakulttuuriin – ne ovat yhdessä oliiviöljyn kanssa maan monipuolisissa ruokaperinteissä vaihtumaton osio. Monet meidän suomalaisten laseissa läikehtivistä viineistä matkaavat tänne Espanjan auringon alta. Ovatko kansainvälisesti arvostettu cava, riojalainen punaviini ja nouseva albariño jo löytäneet kenties tiensä suosikkiesi joukkoon? Tutustu maan rikkaaseen viinikulttuuriin ja löydä upeat helmet nautiskeluhetkiin!

Tutustu kiehtovaan viinimaahan Itävaltaan

Suurien viinimaiden Ranskan, Saksan ja Italian rinnalla pieni viinimaa Itävalta yllättää valkoviinien ystävän laadukkailla viineillään. Itävallan päärypäle Grüner Veltliner on yhä useamman suomalaisenkin viininystävän huulilla, kun viinituntemus laajenee Rieslingistä muihin aromaattisiin valkoviinilajikkeisiin. Itävallan viinien kysyntä onkin kasvanut vuosien mittaan markkinaa nopeammin. Mikä tekee Itävallan viineistä erityisen kiinnostavia?